tisdag 7 juni 2011

Big NoNo´s!!

Ny dag, nya möjligheter.. =) Kör en repris på er läsares begäran.. Självklart måste denna lista finnas med på denna blogg också.

 • Råolja,Mineralolja, Paraffin, Vaselin, Cera microcrystallina, Parrafinum Liquidum, Petrolatum, Oleum Paraffini, E905 De är alla samma namn på mineraloljan som används i vanliga hudkrämer och duschcremer mm. Denna olja kommer från råolja alltså samma olja som bensinen kommer från..
  Det riktas extremt mycket kritik mot denna olja när det gäller hudvård och hårvård. Med all rätt! Det är ingen bra olja för oss. Mineralolja/råolja är en av de vanligaste ingredienserna i vanliga ohälsosamma hud- och hårvårdsprodukter. Studier i Sverige pekar ut råolja som möjlig orsak till ledgångsreumatism. 
                      Dålig babyolja ohälsosam      Dålig babyolja
       Ett exempel på en dålig babyolja.. Som enbart innehåller råolja/mineralolja!

 • Propylenglykol (Inci: Proplylene glycol) Det  är ett lösningsmedel som används i t.ex. kosmetika, hud- och hårvårdsprodukter, deodoranter och aftershave. Används som emulgeringsmedel i mat och heter då E 477 eller E 405. Det används också i antifreeze- och bromsvätskor för bilar. Kan ge sveda och värmekänsla på hud och slemhinnor. Irriterad hud och eksem är vanliga reaktioner. Ej miljövänlig produkt.

 • Formaldehyd (Inci: Formaldehyde) Kan ge allergiska reaktioner och utslag. Misstänks orsaka DNA-skador och cancer på laboratorieråttor. Används vid balsamering av lik och likdelar. Vissa konserveringsmedel frigör formaldehyd t.ex Quaternium-15, DMDM Hydantoin, Imidazolidinyl urea, Diazolidinyl urea och Sodium hyrdoxymethylglycinate. Formaldehyd hittas oftast i t.ex. nagellack, nagelstärkare och hudvårdsprodukter. 

 • Triclosan (Inci: Triclosane)Ett antibakteriell ämne som är mycket giftigt för levande vattenorganismer och för vår miljö. Ämnet misstänks ge ressistens mot antibiotika. Misstänks ligga bakom det ökande antalet allergier. Även vanligt i tandkräm och deodoranter. Har hittats i bröstmjölk. 

 • Aluminiumklorid (Inci: Aluminum chlorohydrate) Täpper till svettkörtlarna och förhindrar därmed kroppens utsöndring av gifter och slaggprodukter. Upprepad och långvarig användning kan ge hjärnskador (demens). Finns i  bl.a. deodoranter. 

 • Sodium Laureth Sulfate / Sodium Lauryl Sulfate SLS/SLES från petrokemiska industrin är ett mycket starkt uttorkande och hudirriterande ämne  som finns i  schampo/tvålar/dushtvål mm. När denna typ av SLS/SLES famställs så använder man en giftig Ethylen oxide från den petrokemiska industrin. Den kan reagera kemiska med andra ämnen och bilda nitrosaminer som kan orsaka allergier, hormonstörningar, cancer och hämma hjärnans utveckling. Detta ämne tvättar sönder ditt barns och din huds yttersta immunförsvar som behövs för att kroppen skall få bästa förutsättningar att stå emot virus/bakterieangrepp. SLS/SLES kan orsaka irritation i hud och slemhinnor och produkter som innehåller SLS kan förvärra besvären hos de med känslig hud och olika hudproblem.  SLS kan även ge kosmetikaakne vilket är små knottriga utslag i ansiktet, som försvinner då man slutar använda produkter innehållande ämnet.  

 • PEG-föreningar (t.ex PEG-150) PEG, är en förkortning av polyetylenglykol (polyethylen glycol). Framställs med hjälp av etylenoxid, ett välkänt cancerogent ämne. PEG-föreningar  oxideras lätt i kontakt med luft  och kan då bilda formaldehyd, se ovan. Detta gäller alla PEG-xxx. 

 • Etanolaminer - MEA, DEA, TEA MEA (monoethanolamine), DEA (diethanolamine) och TEA (triethanolamine) Dessa ämnen är kraftigt allergiframkallande & kan skada levern. Studier pekar på att det orsakar cancer hos försöksdjur. Misstänks också hämma hjärnans utveckling.

Börja med babysteps! Det här är ett ämne som kan skapa ångest.. framför allt för de som har barn. När föräldrarna inser att många av ovanstående ingredienser finns i de produkter man använder dagligen vill man verkligen gå över till ekohudvård. När man väl har bestämt sig för att byta till ekohudvård så är det jättesvårt att tänka sig att använda de gamla produkterna… Men man har inte råd att byta ut alla sina hudvårds-, hårvårdsprodukter, smink, tvättmedel osv.. Så är det oftast! Börja med att byta ut det du använder mest av som t.ex shampo eller en bodylotion. Byt sedan ut allt eftersom det gamla tar slut.. Ha inte dåligt samvete för dina gamla produkter och grubbla inte över dåtid!!
Tänk framtid.. “Jag vill härmed förändra och förbättra mina hudvårdsrutiner” - dessa ord ger dig mycket mer energi och livsglädje!! Och du.. du har börjat förändra något till det bättre och du lär samtidigt ut det till din omgivning och till dina barn!  Fantastiskt!!
Dermanord och Rosenserien är två serier med fantastiska ekologiska produkter… Kika in i Ecodeas webshop och inspireras av alla underbara ekoprodukter!!

Ta hand om er och glöm inte att skydda er i solen! Kram // Linda

2 kommentarer:

 1. Hej, hej!

  Har börjat ta mina småsteg så smått och rensa ut skåpen på skräpprodukter och läser därför det mesta jag kommer över, allt för att lära mig mer. Du refererar till en del studier i din texter, jag är lite nyfiken på vilka det är?


  Trots 15 minusgrader, de varmaste hälsningar, Linda

  SvaraRadera
 2. Hej Linda! Härligt att höra..! Här kommer några länkar..

  http://www.medicallink.se/news/showNews.cfm?newsID=2223
  http://www.naturvardsverket.se/Documents/publikationer/620-5399-X.pdf
  http://www.preventcancer.com/consumers/cosmetics/diethanolamine.htm

  Sedan kan du läsa en bok med mycket fakta.. Badskumt av Katarina Johansson. Finns i min webshop :-)
  http://www.ecodea.se/webshop/övriga-ekoprodukter/böcker-2737335
  MVH / Linda

  SvaraRadera