söndag 10 juli 2011

Ekologisk hudvård för mamma och bebis..

Huden är kroppens största organ och tar upp 60 % av det vi smörjer på den. Vilket också betyder att de farliga ämnen som finns i många hudvårdsprodukter också tas upp av kroppen och påverkar organ och organsystem.


Tips till bebisen

 • Mest hotande för immunförsvaret i huden är starka tvålar, tensidrika schampo, balsam, lotioner mm. Försök att undvika dessa ämnen och produkter! Köp endast ekologiska produkter till huden och håret.
 • Undvik också vanlig syntetisk parfym , starka tvättmedel, sköljmedel & diskmedel som påverkar barnet dagligen. Barn är ”självrenande” upp till 7 – 8 års ålder men självklart kan man använda ett ekologiskt shampo om barnet är riktigt smutsigt. I badvattnet kan man välja att droppa i några droppar ekologisk babyolja för att mjuka upp huden. Efter badet smörjer du in barnet med en ekologisk babyolja eller en ekologisk salva.
 • Vid blöjbyte använder du enbart vatten och en ekologisk babyolja, ev en mild ekologisk tvål ibland. Våtservetter undviks hemma.. På resande fot kan du använda några av de mindre starka våtservetterna som Neutral eller NatraCare. Alternativt blöt några torrservetter och lägg i en ren ”matlåda”, håller över dagen. Lufta lådan och lägg dit nya fuktiga torrservetter nästa dag.
 • Doften är ett av det starkaste sinnena vi har och vi måste tänka på barnets bästa. En mors naturliga doft är det bästa för ditt barn!! Precis lika viktigt är det för dig att barnet inte luktar syntetiskt utan naturligt…
 • Röd rumpa behandlas med vanligt potatismjöl eller t.ex Weledas zinkkräm. Lufta rumpan mycket.

Tips till mamma

 • Smörj magen dagligen med en ekologisk kroppsolja efter förlossningen, då ger du huden bästa förutsättningar att läkas. Oljan hjälper huden att bli elastisk samtidigt som den mjukar upp huden.
 • Shea salva eller andra naturliga ekologiska salvor kan smörjas direkt på bröstvårtor vi problem med t.ex. sår. Dessa är inte farliga och barnet kan ammas direkt efter insmörjning.
 • Använd inga starka tvålar i underlivet utan tvätta gärna med en ekologisk olivolja för att hjälpa till att hålla rätt PH balans och för att hjälpa till med läkning.
 • Använd inte deodoranter innehållande aluminium, triclosan, parabener eller petrokemiska ingredienser. Alla dessa ämnen har olika negativa egenskaper på människan och naturen. De är bl.a hormonstörande, cancerframkallande, giftiga för vattenlevande organismer. Alla dessa ämnen kan tyvärr gå över i modersmjölken… Rosenserien har en deodorant som är suverän!
 • Tvätta dina och bebisens kläder med ett milt tvättmedel t.ex Neutral eller tvättnötter. Använd inte sköljmedel alls!!
 • Tänd inga ljus som är petroleumbaserade (det kan stå t.ex paraffinum liquidum, petrolatum, vaselin). Paraffin är en petroleumprodukt – en biprodukt vid oljeraffinering som innehåller inte mindre än 11 olika dokumenterade toxiner (gifter) och ger ifrån sig både både sot och cancerogena ämnen vid förbränning.Alla paraffinsorter är miljöbelastande och förorenande, och de bryts endast delvis ner i naturen. Använd istället miljövänliga vegetabiliska ljus!! Finns att köpa i Ecodeas Webshop!
 • Använd gärna mycket ekologisk vegetabilisk olja på salladen… De essentiella fetterna stödjer babyns utveckling av hjärnan, bidrar till att smörja din kropp, ökar blodcirkulationen samt ger dig en fantastisk lyster och mjukhet i hyn! Drick rikligt med vatten under amningen och lägg till mycket nötter, frön, frukt och grönt i din. Glöm inte att barnet tar vad det vill ha och du får det som blir över!

Har ni några tips? Något som fungerar för er och som ni tycker är viktigt??

Kram // Linda
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar