torsdag 25 augusti 2011

Skapa din egen kroppsolja

Det allt annat än svårt att göra sin egen kroppsolja... Det är lättare än att baka chokladbollar! Jag lovar.. :-)

Du behöver:

 • En skål / ett glas eller något annat som går att röra i
 • Ett decilitermått
 • En sked
 • Ekologiska kallpressade oljor, ta gärna de oljor du har hemma och börja testa med dem

Här kommer ett grundrecept som jag ofta använder:

Mät upp och häll i skålen / glaset och rör om. Häll upp i en fin flaska och din kroppsolja är färdig!
Här kommer en kort beskrivning av de olika oljornas egenskaper och lite info om doftsättning..

Jojobaoljan (Inci: Simmondsia chinensis) är en halvfet och mycket hållbar olja som lämnar huden mjuk och sammetslen. Den hjälper huden att normalisera talgutsöndringen och är därför bra för alla hudtyper. Bra för hud med olika typer av problem som torr hud, acne , eksem, psoriasis. Fullproppad med vitaminer och nyttiga fettsyror som återfuktar snabbt samt skyddar till viss del mot skadliga solstrålar. Kan som ensam olja täppa till porerna något så blanda gärna jojobaolja med andra oljor. Bra vid mjäll, kliande hårbotten och seborré.

Sesamoljan (Inci: Sesamum indicum) är också en halvfet och hållbar olja. Även denna oljan är bra vid hudproblem som torr hud, eksem och psoriasis. Verkar lite lätt utrensande via hudens svett och talgkörtlar, oljan har använts i Indien i 1000-tals år för sina renande och stärkande egenskaper. Innhåller mycket antioxidanter och har också visst naturligt skydd mot skadliga solstrålar. Mest känd inom Ayurvedan där man många gånger använder varm olja när man smörjer in sig

Olivolja (Inci: Olea europea) är en fet och hållbar olja som innehåller rikligt med vitaminer och fettsyror. Ensam olivolja på huden känns fet, trög och kan lukta lite väl mycket men är alldeles fantastisk ihop med andra oljor. Olivoljan är skyddande, mjukgörande och har antiinflammatoriska egenskaper. Lugnar irriterad hud och klåda och är cirkulationsökande. Bra vid hår- och hårbottenproblem som torrt, slitet hår och känslig kliande hårbotten.

Rapsolja (Inci: Brassica napus) är en halfet till halvtorr olja som luktar ganska mycket. Den har en bra effekt på irriterad hud och eksem då den innehåller phytosteroler som liknar kroppens kortison. Verkar lite inflammationsdämpande och är därför bra vid skadad, sprucken hud. Även denna oljan är bra till hår- och hårbottenproblem.


Doften då?
Jag lade till lite eteriska oljor både för den fantastiska doftens skull men också för de fina egenskaperna de har på huden..  

Vad är då en eterisk olja?  Eteriska oljor kommer från växtdelar som läggs i en behållare med vatten. Denna blandning hettas upp vilket frigör de eteriska oljorna från växtdelarna. De eteriska oljorna blandar sig med vattenångorna som bildas i behållaren och leds till ett rör som sedan kyls ned. Man får då fram två produkter, eteriska oljor och hydrolater. Eteriska oljor är oehört koncentrerade och används med försiktighet. De allra flesta oljorna måste blandas ut i en vegetabilisk kallpressad olja. En hydrolat är inte alls så stark utan innehåller bara en lite del eterisk olja och den kan användas direkt på huden. Underbara som ansiktsvatten.

Dessa eteriska oljor valde jag att ha i denna gången..

YlangYlang (Inci: Cananga odorata var.genuina) hjälper oss att njuta av livet. En upplyftande och afrodisiakisk olja som kan lösa upp känslomässiga blockeringar. På huden verkar oljan reglerande och balanserande för talgkörtelproduktionen. Den är antiseptisk och är bra för både torr och fet hud.

Ravensara (Inci: Ravensara aromatica) är stärkande och sägs vara en helande olja. Den är mentalt och fysiskt stimulerande. Bra vid bekymmer, tvivel eller när man har blivit försoffad och tappat livsorienteringen. Mest känd för sina immunstärkande egenskaper samt bra vid andningsproblem och allergier. På huden verkar oljan välgörande och är virushämmande.

Rosmarin (Inci: Rosmarinus officinalis) är allmänt stärkande och otroligt energigivande. Stärker koncentrationen och är uppiggande för den som sovit dåligt. Rosmarin är den livgivande medicinalväxten med styrka, energi och kraft. På huden verkar den cirkulationsökande, renande och stärkande.. Ger huden liv och lyster.

Recept på örtolja och vaniljolja
Har man inte möjlighet eller vill använda eteriska oljor så kan man göra en örtolja/doftolja av t.ex vaniljstång, färska ringblommor, kamomillblommor, rödklöver eller rosmarin. Passa på nu medans det fortfarande är grönt ute.. :-) Recept på vaniljolja hittar du här..

Örtolja..
 • Hacka 1/2 dl färska blommor/örter
 • Lägg i en glasburk med lock.
 • Häll på 1 dl basolja eller 1 dl egen kroppsolja. Se till att örterna är täckta med olja!
 • Förslut burken väl och ställ i ett ljust men inte alltför varmt fönster. Låt stå minst två veckor.
 • Sila oljan och häll upp i en fin flaska. Njut av din alldeles egna hemtillverkade kroppsolja som också kan användas som hårinpackning, ansiktsolja, massageolja!

Har du gjort någon egen kroppsolja? Vad är ditt bästa tips? Har du någon favoritdoft?
Kram / Linda

2 kommentarer:

 1. Härligt inlägg! Berätta gärna mer om egna blandningar man kan göra, för olika behov eller hudtyper. Kram!

  SvaraRadera
 2. Hanna.. Tack snälla! Skall självklart fundera ut nåt mer.. Kram

  SvaraRadera