torsdag 8 december 2011

Hudens näringsfunktion

Repris från förra bloggen.. Hudens fem olika funktioner.
   
 • Näringsfunktion
 • Njurfunktion
 • Lungfunktion
 • Beröringsfunktion
 • Immunförsvar

Dagens inlägg handlar om hudens näringsfunktion. Jag kommer att fylla på med de övriga funktioner med ett inlägg i veckan.

60 % av det vi smörjer på vår kropp går in i huden och in i vårt blodomlopp.. Både bra och dåliga ämnen kommer in i våra kroppar via huden. Några exempel är smärtlindrande salvor och hormonplåster. Många människor tänker inte ens på vad deras hudlotion eller shampo innehåller. De är helt ovetande om vilka konsekvenser det får både för oss själva och för naturen. Det är produkter som vi använder dagligen.. år efter år!

Vi börjar kanske dagen med en dusch med starka tensidrika shampon och tvålar, rakar armhålan och skadar därmer yttersta hudlagret, smörjer in oss och sprutar deo i armhålan och parfym på sköldkörteln. Efter det tar vi på oss kläder med massor av sköljmedel, stylar håret med ett flertal olika parfymerade produkter och slutligen sminkar vi oss med ohälsosamt smink… Ja ni förstår själva hur mycket dumt vi håller på med under dag…

Huden tar alltså upp 60 % av det vi smörjer på den. Vilket betyder att en bebis eller ett barn som inte äter så bra kan med fördel smörjas med t.ex en ekologisk raps- eller olivolja och på så sätt tillgodogöra sig endel av de livsnödvändiga fettsyrorna i oljan. Ekologisk hudvård - visst är det fantastiskt!!

Undvik produkter med råolja/paraffinum liquidum som bas! Många tillverkare krånglar till det för konsumenterna genom att skriva att en produkt innehåller ekologisk aloevera, är astma & allergitestad eller svanenmärkt osv. Tyvärr kan dessa produkter innehålla t. ex. propylenglykol, vilket inte är okej i ekohudvård. Ett shampo av märket Neutral innehåller bl.a propylenglykol och många märken på Apoteket innhåller också många skadliga ämnen. Läs innehållsförteckningen för att vara helt säker på att produkten är okej.


Relaxing body & massage oil 130 ml, 125 kr

I Ecodeas webshop hittar du många ekologiska produkter från seriösa tillverkare! Maria Åkerberg/Dermanord har många underbara produkter till ditt barn!!

Har du börjat läsa innehållsförteckningen på dina produkter? Har du något exempel på märke med fel budskap på?

Önskar er en underbar dag! Kram / Linda
4 kommentarer:

 1. Jag skulle köpa ekologiskt balsam som innehöll silikonolja. Skriv gärna vad som verkligen är "ekologiskt". Jag blev helt chockad då jag såg det, för jag antog att ekologiskt är helt utan kemiska produkter? Tack för en fin blogg!!:)

  SvaraRadera
 2. Anonym.. Tack snälla! Ajdå! Ja, man måste tyvärr läsa hela innehållsförteckningen för att vara helt säker! Hoppas att du har hittat rätt produkter nu..

  SvaraRadera