onsdag 14 december 2011

Vad är paraffinbad?

Funderade på det här med paraffinbad... Jag har aldrig varit på en sådan behandling men jag inser att det är många som går på detta. Vad innebär det då?

Jo man stoppar ned sina händer i varmt paraffinvax/råolja som ibland är uppblandat med vegetabiliska oljor och eteriska oljor. Man har alltså blandat två världar. Billiga och icke förnyelsebara ingredienser med exklusiva fantastiska näringsrika alternativ! Ingen bra kombination! Ni minns väl att råolja/paraffinum liquidum inte innehåller någon som helst näring. Svenska studier pekar dessutom på att petrokemiska rester från bensinindustrin (paraffin) kan orsaka ledgångsreumatism.Jag har pratat med människor som har gått på paraffinbad för händerna. En person hade problem med ledvärk i fingrarna. Hon upplevde att behandlingen hjälpte till en början men att det sedan blev värre. Undra varför?

Jag tror att värmen i paraffinbadet lindrade hennes värk för stunden. Badet räckte inte för att hjälpa henne på lång sikt.

Värk beror ofta på en låggradig inflammation i kroppen som i sin tur kan orakats av fel ph-värde. Vi är försurade helt enkelt. För att hjälpa kroppen att få rätt ph-värde kan man äta PH-Kalk. Sedan kan det vara skönt att smörja in händerna med en varm olja som tex Maria Åkerberg/Dermanords massageolja Ginger. Ställ flaskan i hett vatten en stund innan du smörjer in dig!  Kalk och massageolja hittar ni i Ecodeas webshop!

Har ni testat paraffinbad? Vad tyckte ni?
Kram / Linda

2 kommentarer:

  1. Har extremt eksemiga och torra händer och tycker att paraffinbad är helt fantastiskt. Händerna blir som babyhänder efteråt. Men vet ju inte om det är nyttigt för huden?

    SvaraRadera
  2. Linnea.. Ajdå. Det låter jobbigt.. Tyvärr är paraffinoljor inte bra för huden. Paraffinum liquidum täpper till huden och skapar ett falskt begär om att den behöver mer. Precis samma fenomen som med cerat som innehåller paraffinoljor. Man blir beroende av cerat.

    Det bästa är att sluta helt med alla produkter som innehåller paraffinum liquidum och börja smörja med näringsrika vegetabiliska produkter. Förhoppningsvis märker du en förbättring ganska så snart. Inpackning med t.ex en ekologisk rapsolja som helst får verka under natten kan lindra ditt eksem. Smörj in rikligt och trä på ett par tunna bomullsvantar och sov med dem. Väl värt att testa.. :-)

    SvaraRadera