tisdag 10 januari 2012

Hudens immunförsvar

Hudens immunförsvar är en av de fem funktionerna i huden.

Fettet i huden är vårt yttersta försvar mot bakterier och virus. Därför är det jätteviktigt att vi inte tvättar oss med för starka duschtvålar och shampon. Frenetiskt tvättande med starka tvålar stör det här immunförsvaret i huden.  Det är faktiskt otroligt viktigt att vi inte stör dessa funktioner allt för mycket i sitt arbete. Gör vi det kan vi på lång sikt bli mycket sjuka.

Det yttersta skiktet i hudens består främst av döda hudceller, talg och svett. Alla dessa ämnen skapar tillsammans en barriär som är ett superviktigt skydd och immunförsvar på huden. Det yttersta skiktet skall ha ett surt ph-värde för att inte oönskade organismer skall få fäste. Starka tvålar och shampon stör ph-värdet i huden. Vi skall alltså behandla vår hud med respekt och därför se till att vi inte använder ohälsosamma hår- och kroppsrengöringar. Många vanliga starka petrokemiska tvålar, shampon, balsam och inpackningar tvättar bort detta skydd helt och rakning skalar av huden på ett väldigt dramatiskt sätt… Det tar sedan 4 timmar för huden att återhämta sig från detta tvättövergrepp. Vilket betyder att vi går runt utan “skydd” i flera timmar. Så duscha bör vi göra på kvällen… Då utsätts vi inte lika mycket för riskerna att störa vårt immunförsvar i huden.


Maria Åkerberg Hair & Body Shampoo Energy, 110 kr


Dermanords produkter som finns i min webshop har mycket milda och bra shampon som också är skonsamma mot miljön.. Till intimrengöring kan ni använda en ekologisk olivolja, absolut inga tvålar där nere! Raka dig så lite som möjligt. Kan du inte vänja ;-) dig vid långa hår och burriga tufsar så är det bästa sättet att göra sig hårfri faktiskt vaxning. Gärna ekologisk sockervaxning. Eller gör som jag.. raka dig mer sällan ;-)  Kram //Linda2 kommentarer:

 1. Bra skrivet om huden…
  Men undrar en sak..jag köpte ju ph kalk av dig, kan man bli hård i magen av det? eller bara inbillar jag mig det…

  Och ljusen doftade helt underbart, men bran endast en kort stund, då veken inte orkade brinna klart, synd på den underbara doften som sagt…
  Kram

  SvaraRadera
 2. Hej..! De flesta brukar bli lösare i magen men det finns inga garantier för det. Försök att dricka lite mer vatten under dagen så bör det rätta sig till.
  Vad konstigt med ljusen.. Har du testa att försöka tända dem igen? Kram

  SvaraRadera